понедельник, 18 января 2010 г.

Електричне освітлення. Секрети професіоналів. частина 1

Старі добрі лампи накалювання
Лампи накалювання - усе ще найпоширеніше джерело світла у світі, незважаючи навіть на те, що в цей час в усім світі йдуть дуже серйозні компанії (у тому числі, у деяких країнах, навіть на державному рівні) по повній забороні їхнього виробництва й використання. Причин популярності ламп накалювання декілька. Вони прості в експлуатації й вмиканні в мережу, надійні, компактні, і саме головне, дешеві.
Основний недолік ламп накалювання - низький ККД (близько 2%), тобто лампи накалювання більше гріють, ніж світять. Термін служби лампи накалювання становить у середньому 1000 годин. Лампи накалювання дуже чутливі до змін напруги. Підвищення напруги на 1% понад номінальну приводить до підвищення світлового потоку на 4% і зниженню терміну служби лампи на 13-14%.
Термін служби ламп накалювання знижується при їхніх вібраціях, частих включеннях і відключеннях, невертикальному положенні.
Світлова віддача такий ламп накалювання вкрай невисока - усього 17 люмен/ватів.

Світло лампи накалювання відрізняється від природного тим, що в ньому переважають промені жовто-червоної частини спектра, що істотно спотворює природний колір предметів. Колірна температура ламп накалювання коливається залежно від потужності й газонаповненості від 2500 до 2950ДО. При підвищенні температури спіралі зростає яскравість, але разом з тим і скорочується термін служби. Скорочення терміну служби є наслідком того, що випаровування матеріалу, з якого зроблена нитка, при високих температурах відбувається швидше, внаслідок чого колба темніє, а нитка розжарення стає усе тоншою й тоншою й у певний момент розплавляється, після чого лампа виходить із ладу.
Лампи накалювання можуть бути вакуумними (потужності до 25 Вт) і газонаповненими (від 40 до 1500 Вт).

Щоб зменшити швидкість випаовування вольфраму з нитки накалювання, лампи накалювання наповнюються газом. У дешевих лампах - сумішшю азоту й аргону, у більш дорогих - замість аргону використається криптон, що має більш низьку теплопровідність, або ксенон, що має ще більш низьку теплопровідність.
Не плутайте ксенонові й т.д. лампи накалювання із ксеноновими газорозрядними лампами - ті із зовсім іншої області.

Біспіральні лампи із криптоновим наповненням зовні відрізняються своєю грибоподібною формою й мають світлову віддачу на 10 - 20% вище, ніж лампи з аргоновим наповненням.
Використання криптону або ксенону дозволяє збільшити яскравість спіралі приблизно на 10% при використанні криптону. Ксенон звичайно використовується в лампочках для кишенькових ліхтариків, яскравість яких може бути майже у два рази більше яскравості звичайної лампи (згадайте, великі букви Xenon FlashBulb на упаковці). Крім ксенону, ці лампочки працюють на більше високому струмі, ніж звичайні й т.д. Оскільки теплопровідність криптону/ксенону менше, то лампочку можна зробити меншого розміру, що дозволяє використати її в більше тісному просторі.
У всім іншому ці лампи - всі ті ж лампи накалювання.
Прогрес торкнувся й скла, з якого робляться колби ламп. Один з останніх писків моди - використання неодимового скла. Багато фірм роблять подібні лампи, вказуючи, що це лампи для рослин (Osram Flora, Chromalux Neodym, Eurostar Neodymium і т.д.).
Неодим й інші рідкоземельні елементи додаються до скла (у тому числі й в активному тілі лазера), щоб поглинути жовто-зелену частину спектра. При цьому поліпшується видиме фарбування рослин, очам здається, що освітлення яскравіше й т.д. Однак ця лампа не дає більше світла, ніж звичайна лампа накалювання. Весь її ефект - чисто візуальний. З аналогічним успіхом можна було використати тонкоплівкове покриття на колбі, що вирізує жовто-зелену частину спектра. Ніякого випромінювання в ультрафіолетовій області (також як і звичайна лампа накалювання) ця лампа не робить.
Шкала номінальних потужностей ламп накалювання загального призначення: 15, 25, 40, 60, 75, 100, 150, 200, 300, 500, 750, 1000 Вт.
Лампи потужністю до 300 Вт виготовляються як у прозорих, так й у матованих, опалових і молочних колбах.
Лампи накалювання для місцевого освітлення виготовляються на напругу 12, 24 й 34 В потужністю до 100 Вт. Крім цього, випускаються мініатюрні лампи накалювання типу МН на напругу 1,25 В и 2,5 В потужністю до 2,8Вт.
Дзеркальні лампи - мають параболоїдную форму балона, верхня частина якого має дзеркальне покриття. Дзеркальної частини колби надають відповідну форму з тим розрахунком, щоб одержати певну криву сили світла. Вольфрамова нитка згорнута в спіраль. Купол балона слабко матований для згладжування відблисків у світловій плямі.
Залежно від типу колби діляться на два сімейства: дзеркальні лампи SPOT з колбою з дутого скла й дзеркальні лампи типу PAR з колбою із пресованого скла. Дзеркальні лампи, що випромінюють спрямоване світло, є найпростішим світильником. Ці лампи не мають потреби в чищенні, і їхній світловий потік більш стабільний у процесі експлуатації. Лампи мають колірну температуру 3200ДО.
Лампи - фари. Дзеркальні лампи накалювання з певною кривою світлорозсіювання при концентрації світлового потоку в куті порядку 20 градусів і великою осьовою силою світла. Виконані вони із двох зварених скляних чечевицеподібних елементів, дзеркального параболоїдного відбивача й прозорого розсіювача з різко вираженим рифленням. Зварений балон наповнений інертним газом криптоном. Розрізняють три види ламп-фар: перший - у фокусі відбивача розташована вольфрамова нитка (колірна температура 2900ДО), другий - у фокусі відбивача як джерело світла розташоване галогенна лампа (колірна температура 3200ДО). третій- галогенна лампа в балоні й розсіювач із інтерференційним покриттям для підвищення колірної температури до 5000ДО.

Патрони для ламп накалювання
Гвинтовий цоколь для ламп накалювання був запропонований Едісоном (Edison), і тому в позначенні такого цоколя й патрона для нього є присутнім латинська буква Е, а цифри позначають діаметр різьблення в міліметрах.
Патрони для ламп накалювання виготовляють із кольорових металів, сталі, порцеляни або пластмас і підрозділяються на дві основні групи: штифтові й різьбові.
Різьбові патрони: Е14 - з діаметром 14 мм (для міньйонів, потужність 25... 100 Вт); Е27 - з діаметром 27 мм (потужність лампи 25...200 Вт); Е40 - з діаметром 40 мм (потужність ламп більше 200 Вт).
За формою виконання патрони підрозділяють на три групи: патрони для нагвинчування на ніпель; патрони із фланцем; патрони для підвісу.

Увага! Якщо патрон має струмоведучу гвинтову гільзу, то гільза повинна бути приєднана до нульового, а не до фазного проводу. Цим забезпечується електробезпека при заміні електролампи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий