понедельник, 18 января 2010 г.

Електричне освітлення. Секрети професіоналів. частина 2

Вибір ламп накалювання
Якщо вам доводиться міняти електричні лампи частіше одного разу в рік, значить у вас у квартирі підвищена або нестабільна напруга. Якщо ж лампи служать більше двох років, значить вони горять із недостатнім розжаренням й їхня експлуатацією неефективна. У цьому випадку застосовуйте лампи, розраховані на більш низьку робочу напругу.
У продажі зустрічаються лампи як на 127 В, так і на 220 В, і ви можете купити їх випадково або через некомпетентність продавця. У лампи на 127 В, вкрученої в патрон, до якого подана напруга 220 В, може не просто перегоріти нитка накалювання. Дуже часто сама колба вибухає й розлітається на дрібні шматочки. Особливо небезпечно купити лампочки на 36 В, що застосовуються в промисловості. При виборі ламп можна скористатися рекомендацією заводу-виготовлювача, які вкладаються в пакувальну коробку освітлювального приладу.
Купуючи лампи, необхідно звернути увагу на маркування, що визначає оптимальну напругу експлуатації. При нормальній напрузі мережі застосовуйте лампи з маркуванням 215...225 В і 220...230 В. Якщо ці лампи часто перегоряють, купуйте лампи з маркуванням 230...240 В. При заміні ламп 230...240 В і в важкодоступних місцях, де часто доводиться користуватися електричним освітленням, застосовуйте лампи з маркуванням 235...245 В.
Якщо напруга електромережі вашої квартири лежить у межах діапазону, зазначеного на придбаній лампі, то вона добре світить і досить довговічна. Значення напруги, що лежить приблизно в середині діапазону, є розрахунковим. Наприклад, для діапазону 230...240 В розрахункова напруга 235 В, а для діапазону 215...225 В - 220 В.
Таким чином, для мереж на одну номінальну напругу (220 В) випускаються лампи з декількома діапазонами напруг (215/225...230/240 В). Необхідність у декількох діапазонах полягає в тиму, що робоча напруга в мережі завжди відрізняється від номінального: ближче до джерела електроживлення напруга вище; подалі від джерела живлення - нижче.

Приклад 1. При освітленні довгого тунелю, якщо підстанція розташована на його початку, ближню до підстанції частину освітлюють лампами на 230...240 В, потім діапазон знижують. Наприкінці тунелю використають лампи діапазону 215...225 В.

Приклад 2.
У квартирах зі стійкою й нормальною напругою мережі оптимально використовувати лампи діапазону 215...225 В, на сходових клітках - на 230...240 В.

Висновок. Щоб лампи і яскраво світили, і не перегоряли передчасно, потрібно правильно вибрати діапазон напруг ламп, що купуються. У межах кожного діапазону лампа накалювання дає гарний світловий потік і досить довговічна. Наявність декількох діапазонів потрібна тому, що робоча напруга в мережі відрізняється від номінального: у джерела живлення (підстанції) воно вище, а подалі від джерела живлення нижче.
Для сходових площадок будинків можна рекомендувати лампи з номінальною напругою 230...240 В. У цьому випадку при номінальній напрузі мережі 220 В: напруга на лампі - 92%, струм - 96%, потужність - 88%, світловий потік - 75%, термін служби - 350%, тобто мають місце як економія електроенергії, так і збільшення терміну служби лампи накалювання.

1 комментарий:

  1. I’m Артур Борис a resident/citizen of the Republic Of Russian. I’m 52 years of age, an entrepreneur/businessman. I once had difficulties in financing my project/business, if not for a good friend of mine who introduced me to Mr Benjamin Lee to get a loan worth $250,000 USD from his company. When I contacted them it took just five working days to get my loan process done and transferred to my account. Even with a bad credit history, they still offer their service to you. They also offer all kinds of loan such as business loans, home loans, personal loans, car loans. I don’t know how to thank them for what they have done for me but God will reward them according to his riches in glory. If you need an urgent financial assistance contact them today via email  247officedept@gmail.com  WhatsApp information...+1-989-394-3740

    ОтветитьУдалить